Vakantie Umag

Een zonovergoten vakantie aan de lange kuststrook van Umag

Het pittoreske Umag in Kroatië behoort misschien niet tot de allerbekendste namen van de streek, maar weet elk jaar een groeiend aantal bezoekers te trekken. En dat doet het niet zonder reden. Umag in Istrië heeft een mediterraan klimaat, een prachtige natuurlijke omgeving, historie en volop mogelijkheden tot sportieve activiteiten. Tijdens een vakantie in Umag hoef je dus geen seconde stil te zitten. Heb je toch zin in vooral een luie vakantie aan de Adriatische Zee? Dan zijn er genoeg stranden om uit te kiezen.

Een korte historie van Umag in Kroatië

Umag in Kroatië werd door de Romeinen gesticht. Het stadje behoorde toentertijd niet tot het vasteland, maar lag op een klein eilandje. Pas later werd Umag, dat de Romeinen Umacus noemden, met de rest van Istrië verbonden. Umag in Istrië werd vanwege zijn gunstige ligging al gauw een belangrijke stad. Niet alleen werd er een fort gebouwd, ook de kustlijn raakte bewoond. Luxe landhuizen schitterden er aan het water. In de dertiende eeuw was Umag een van de eerste plaatsen die de Venetiaanse heerschappij –die tot in de achttiende eeuw duurde- erkende.

Overnachten in Umag? Bekijk hieronder de mogelijkheden!

Een auto- of vliegvakantie

Een vakantie naar Umag kan zowel een auto- als een vliegvakantie betekenen. Vanuit Nederland rijd je zonder tussenstop in veertien tot vijftien uur naar je Kroatische bestemming. Umag is de eerste badplaats die je treft nadat je de grens tussen Slovenië en Kroatië hebt gepasseerd. Boek je een vakantie of misschien last minute naar Umag als vliegvakantie? Dan vlieg je op de meest zuidelijke stad van Istrië: Pula. De afstand tussen Pula en Umag bedraagt negentig kilometer. Boek je bij een reisorganisatie zoals Tui, dan is de transfer vrijwel altijd inbegrepen.

Wat zijn de mooiste stranden van Umag in Istrië?

Tijdens je vakantie in Umag heb je het voorrecht enkele van de mooiste stranden van het schiereiland tot je beschikking te hebben. De meeste betreffen een mix van rotsen en kiezels. Een van de bekendste stranden van de badplaats is echter het strand van Laguna Stella Maris: een hagelwit zandstrand dat in Istrië uniek in zijn soort is. De Blauwe Vlag wappert hier trots. Ook het Katoro strand behoort tot de favorieten. Dit strand ligt op een halve kilometer van de oude stad en biedt tal van watersportmogelijkheden.

Accommodaties waar je bij een vakantie in Umag uit kunt kiezen

Besluit jij dit jaar je vakantie in Umag door te brengen? Dan vind je moeiteloos een accommodatie die aan al jouw wensen voldoet. Umag is de belangrijkste haven van het noordwesten van Istrië en ontvangt elke zomer veel bezoekers, wat zich vertaalt in de hoeveelheid hotels en appartementen in deze plaats. Ook vakantiewoningen –vrijstaand of op een vakantiepark- en campings zijn er meer dan voldoende. Camping Roan is een geliefde plek onder kampeerders. Accommodaties zijn er aan het strand, in het historische stadje en meer richting het binnenland.

Wat is er te doen in Umag?

In het pittoreske, door de zee omringde Umag in Kroatië zijn nog enkele overblijfselen uit het rijke Romeinse en Venetiaanse verleden te bewonderen. Zo tref je er nog delen van de stadsmuur en forten, maar ook luxe Venetiaanse woningen. Ook eeuwenoude kerken zoals de vijftiende-eeuwse Mariakerk behoren voor liefhebbers van cultuur en historie tot de tips die je in Umag niet mag missen. Bezoek ook zeker de achttiende-eeuwse Peregrinuskerk met zijn twintig meter hoge Venetiaanse klokkentoren, die ook wel Campanile wordt genoemd.

Activiteiten om in de omgeving van Umag te ondernemen

Verblijf je in een hotel, appartement, vakantiehuis of camping in Umag in Istrië? Bezoek dan ook eens Poreč of Rovinj, of de Grot van Baredine die vlakbij de eerstgenoemde plaats ligt. Ook een bezoek aan de Brijuni eilanden is een aanrader, net als een excursie naar de prachtige Plitvicemeren, die het oudste en grootste Nationaal Park van het land vormen. De afstand tussen Umag en de Plitvice meren bedraagt 250 kilometer. Heb je geen eigen auto, dan bestaan er ook genoeg mogelijkheden om een auto te huren.

Umag, een bestemming om je vingers bij af te likken

Umag in Istrië is behalve een schat vol historie en natuurschoon ook een gastronomische beleving. Hier proef je van een authentieke keuken. Naast de sterke Italiaanse invloed zijn ook de Istrische kazen, beignets en natuurlijk truffels hoofdrolspelers op elke menukaart. Aan visspecialiteiten ontbreekt het vanzelfsprekend ook niet. En wist je dat Umag ook de wijnstad van Istrië is? Dankzij de vruchtbare grond liggen er talloze wijngaarden rond het stadje. Een etentje zonder een lokale wijn is dus ondenkbaar!

Handige tips & blog

Porec Kroatie

De mooiste stadjes van Istrië in een notendop

We hebben al een aantal mooie dorpjes en stadjes in Istrië genoemd, die perfect zijn als verblijfplek wanneer je er op vakantie bent, of om ten minste te bezo...

Droomvakantie Istrië

Een droomvakantie in Istrië

Istrië is een prachtig schiereiland in Kroatië, en wordt door de Kroaten zelf ook wel Istra genoemd. Het is een populaire vakantiebestemming voor jong en oud...