Bezienswaardigheden Pula

kroatie

De meest bijzondere bezienswaardigheden in Pula en omgeving

Pula is een geliefde Istrische kuststad met een meer dan interessant historisch karakter. Pula heeft bezienswaardigheden waar zelfs grote, Europese hoofdsteden jaloers op kunnen zijn. Een van de grootste en best bewaarde amfitheaters ter wereld vind je hier. Duik als cultuurliefhebber in de voetsporen van de Romeinen, maar proef ook de vroegere aanwezigheid van andere heersers in de stad. Behalve de vele bezienswaardigheden in Pula en omgeving dragen natuurlijk ook de stranden en de gastronomie bij aan de populariteit van Istrië’s grootste stad. Een originele bestemming met een ongekende aantrekkingskracht!

Met stip op nummer één: het Amfitheater van Pula

Het Amfitheater is in Pula van alle bezienswaardigheden de absolute nummer één. Het imposante bouwwerk is ruim tweeduizend jaar oud en werd tegelijkertijd met het Colosseum in Rome gebouwd. Het wist plaats te bieden aan maar liefst 23.00 toeschouwers, die er genoten van het gruwelijke vermaak van gladiatorengevechten die vrijwel altijd tot de dood leidden. Het Amfitheater van Pula, ook wel de Arena genoemd, is het op vijf na grootste amfitheater ter wereld. De ovaal gevormde arena wordt vandaag de dag in de zomermaanden nog steeds gebruikt voor concerten en toneelstukken.

De Tempel van Augustus

Ook de Tempel van Augustus behoort in Pula tot de bezienswaardigheden die uit de Romeinse tijd stammen. Alhoewel hij zich nogal eens in de figuurlijke schaduw van het amfitheater van de stad bevindt, behoort de tempel zelfs tot de best bewaarde Romeinse monumenten buiten de Italiaanse landsgrenzen. Hij werd aan keizer Augustus en de stad Rome gewijd en was eigenlijk onderdeel van een complex van oorspronkelijk drie tempels. De andere twee hebben de tand des tijds niet doorstaan. Hoewel hij aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd raakte, kon hij gelukkig geheel hersteld worden.

Andere bezienswaardigheden in deze vriendelijke Istrische kuststad

Maar Pula heeft nog meer bezienswaardigheden. Zo stamt ook de Triomfboog van de Sergii uit de Romeinse tijd. Deze werd gebouwd ter ere van drie broers, vanwege hun overwinning bij Actium. De boog stamt uit de eerste helft van de eerste eeuw. Ook de vijde-eeuwse rooms-katholieke kathedraal van Pula is de moeite waard. Tot slot wil je ook een bezoek aan het kasteel van Pula niet missen. Dit stervormige Venetiaanse fort uit de zeventiende eeuw ligt op een heuvel in het centrum van de stad en trakteert je op een machtig uitzicht.

Wat zijn vlak buiten Pula bezienswaardigheden die de moeite waard zijn?

Niet alleen binnen de stad vind je schatten van wereldniveau. Een van de must-see bezienswaardigheden van Pula en omgeving is natuurpark Kamenjak. Je bereikt het vanuit Pula middels een half uur durende autorit. Het zuidelijkste puntje van Istrië telt talloze baaitjes en is een heerlijk wandelgebied. Een van de andere niet te missen bezienswaardigheden in Pula en zijn omgeving is Nationaal Park Brijuni. Na het overlijden van de voormalige Joegoslavische president Tito, die de eilandengroep in zijn bezit had, werd dit knappe staaltje Moeder Natuur opengesteld voor publiek. 


Handige reistips & deals

Porec Kroatie

De mooiste stadjes van Istrië in een notendop

We hebben al een aantal mooie dorpjes en stadjes in Istrië genoemd, die perfect zijn als verblijfplek wanneer je er op vakantie bent, of om ten minste te bezo...

Droomvakantie Istrië

Een droomvakantie in Istrië

Istrië is een prachtig schiereiland in Kroatië, en wordt door de Kroaten zelf ook wel Istra genoemd. Het is een populaire vakantiebestemming voor jong en oud...