Vakantie Pula

De meest veelzijdige vakantie vier je in Pula

Pula behoort in Kroatië tot de grootste steden van het land. De al drieduizend jaar oude stad is de grootste van het overweldigend groene Istrië en herbergt een schat aan culturele bezienswaardigheden. Het Amfitheater van Pula in Istrië is het absolute hoogtepunt op dat gebied. Maar wis ook de stranden van deze levendige stad niet uit, die in geen enkel opzicht onderdoen voor die van de andere (bad)plaatsen in de regio. Net zo veelzijdig zijn in Pula ook het eten en uitgaan. In deze Istrische stad vier je de meest complete zonvakantie! 

De veelbewogen geschiedenis van Pula en Istrië

Het historische Pula is de zuidelijkst gelegen plaats in Istrië. Pula is voor Kroatië altijd belangrijk geweest vanwege zijn haven. Deze werd in de tijd van de Romeinen flink verstevigd. De Romeinen hebben in Pula en de rest van Istrië flink wat sporen achtergelaten. Het amfitheater van de stad werd in dezelfde tijd gebouwd als het Colosseum in Rome. Later in de geschiedenis is Pula ook in handen geweest van de Venetiërs en het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Tot en met 1947 behoorde de stad tot Italië, wat de sterke Italiaanse invloeden in het straatbeeld verklaart.

Overnachten in Pula? Bekijk hieronder de mogelijkheden!

De reis naar Pula

Veel vakantiegangers kiezen ervoor om per vliegtuig naar Pula in Kroatië te reizen. Een rechtstreekse vlucht heeft een duur van twee uur. In de zomermaanden zijn er bijna dagelijks vluchten. De meeste vertrekken vanaf vliegveld Rotterdam / The Hague Airport. Vanaf de luchthaven vertrek je per bus, taxi, shuttlebus of huurauto naar je accommodatie. Ondanks de populariteit van vliegvakanties is Pula ook een bestemming die prima per auto kan worden bereikt. Vanaf Utrecht bedraagt de afstand ongeveer 1400 kilometer. De ideale route loopt via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië.

De stranden van de meest zuidelijk gelegen stad van Istrië

Vier je je zonovergoten vakantie in Pula, dan zul je jezelf voornamelijk aan kiezelstranden treffen. Zandstranden zijn in de regio op één hand te tellen. Rondom het centrum van Pula zijn veel mooie stranden in een prachtige, groene omgeving te vinden. De meeste stranden liggen op het schiereiland Verudela. Het Ambrela strand met zijn fijne kiezels en aangename schaduw dankzij de dennenbomen is een absolute favoriet. Ook Havajsko Beach, dat eveneens Hawaii Beach wordt genoemd, en de Pjescana Uvala Baai zijn populair.

Bezienswaardigheden in de stad

Pula en Istrië zijn niet zomaar zonvakantiebestemmingen, maar bestemmingen die hun bezoekers trakteren op meer dan alleen zon, zee en strand. De bekendste bezienswaardigheid van de stad is het amfitheater, dat ook wel arena wordt genoemd. Deze is inmiddels ruim tweeduizend jaar oud en wordt in de zomermaanden nog steeds gebruikt voor concerten en theaterstukken. Behalve het amfitheater is ook de Tempel van Augustus een belangrijke bezienswaardigheid. Het plein waarop de tempel zich bevindt, gold in de Romeinse tijd als de ontmoetingsplaats van de stad.

Eten, drinken en uitgaan

Dat Pula en Istrië tot vlak na de Tweede Wereldoorlog tot Italië behoorden, is ook in de keuken nog steeds zichtbaar. Pizza en pasta is volop vertegenwoordigd, net als de Italiaanse gelato. Ook vis wordt in de stad veel gegeten. Schuif behalve in een van de verleidelijke restaurants dus ook zeker eens aan bij een restaurant in de vissershaven, of bij een traditionele ‘konoba’: een taverne waar typisch Kroatische gerechten en wijnen worden geserveerd. Uitgaan in de late uurtjes doe je in Pula vooral in buitenwijken als Verudela.

De lichtshows in de haven

De bewoners en de bezoekers van de stad zijn het er wel over eens dat de haven het minst mooie stukje van Pula is. Daar is echter wat op bedacht. Tijdens je vakantie in Pula geniet je in de zomermaanden ’s avonds van een mooi lichtspektakel. De kranen op de scheepswerf worden tussen 21.00 en middernacht mooi verlicht. Elk heel uur wordt er een lichtshow van een kwartier gehouden. Een wereldberoemde lichttechnicus ontwierp deze lichtshow speciaal voor Pula.

Pula in Kroatië: ideale uitvalsbasis voor uitstapjes in de omgeving

Vertrek jij deze zomer naar Pula in Kroatië? Dan kun je aftellen naar een verblijf op een bestemming die je alles weet te bieden wat jij als moderne vakantieganger wenst. Ben je met je eigen auto naar Pula gekomen of heb je de beschikking over een huurauto? Dan kun je ook nog eens in de omgeving op ontdekkingstocht gaan. Bezoek bijvoorbeeld andere geliefde plaatsen in Istrië, zoals Poreč en het romantische Rovinj. Ook Nationaal Park Brijuni, dat je middels een boot vanuit Fažana bereikt, ligt vlak bij Pula.

Handige tips & blog

Porec Kroatie

De mooiste stadjes van Istrië in een notendop

We hebben al een aantal mooie dorpjes en stadjes in Istrië genoemd, die perfect zijn als verblijfplek wanneer je er op vakantie bent, of om ten minste te bezo...

Droomvakantie Istrië

Een droomvakantie in Istrië

Istrië is een prachtig schiereiland in Kroatië, en wordt door de Kroaten zelf ook wel Istra genoemd. Het is een populaire vakantiebestemming voor jong en oud...