Vakantie Brioni

Ontdek de schatten van Brioni

De Brioni eilanden, ook wel Brijuni eilanden genoemd, is een eilandengroep van twee eilanden en twaalf kleine eilandjes voor de zuidwestkust van Istrië. Sinds 1983 vormen ze samen Nationaal Park Brijuni. Je kunt de archipel vanaf je ligbedje op het strand bewonderen, maar nog mooier is het natuurlijk om hem van dichtbij te bekijken. Sterker nog, dit mag je tijdens je vakantie in Istrië niet missen! Van de hele Brioni eilandengroep is alleen het grootste eiland, Veliki Brijun, te bezoeken. Je ontdekt dit eiland al wandelend, fietsend of vanuit een elektrisch golfkarretje.

De archipel

Alhoewel van alle Brioni eilanden alleen Veliki Brijun bekend is, bestaat de archipel uit in totaal veertien eilandjes. Behalve Veliki Brijun behoren ook Mali Brijun, Sv. Marko, Gaz, Okrugljak, Supin, Supinic, Galija, Grunj, Vanga, Pusti Otok, Vrsar, Sv. Jerolim en Kozada tot Nationaal Park Brijuni. Deze pracht die Brijuni heet ligt op slechts drie kilometer afstand van de kust en wordt daarvan gescheiden door het Fažana Kanaal. Deze heeft een diepte van maar twaalf meter. Zo is het je nog makkelijker voor te stellen dat de Brioni eilanden heel vroeger tot het vasteland behoorden.

Overnachten in Brioni? Bekijk hieronder de mogelijkheden!

Boek je vakantie naar Brioni bij deze reisorganisaties


De geschiedenis van de Brijuni eilanden

Van Brioni in Kroatië is bewezen dat de plek al in het verre verleden werd bewoond. En die geschiedenis gaat veel verder terug dan je misschien denkt. Op Brioni zijn namelijk wel tweehonderd voetsporen van dinosauriërs gevonden. In een minder ver verleden waren het de Romeinen die hier huisden. Niet alleen bebouwden ze delen van de archipel, ze gebruikten ook natuursteen van de Brioni eilanden voor bouwprojecten aan de rest van de Adriatische kust. Tussen het eind van de Tweede Wereldoorlog en 1980 drukte de Joegoslavische president Tito zijn stempel op de eilanden.

Josip Tito en Veliki Brijun

Josep Tito was een excentrieke politicus die na de Tweede Wereldoorlog aan de macht kwam in Joegoslavië. Toen Hitler in 1941 Joegoslavië probeerde te bezetten, verzette Tito zich hier sterk tegen. Na het eind van de oorlog wist hij op te klimmen tot premier en daarna tot president. Behoud van Joegoslavië stond hoog in het vaandel, waarbij geweld voor hem geen onbekend begrip was. Tito koos Veliki Brijun als zomerresidentie en werd daar in de loop van zijn carrière door vele beroemdheden bezocht. Het was ook Tito die het safaripark op dit eiland oprichtte.

Wat kun je verwachten van je bezoek aan Nationaal Park Brijuni?

Nationaal Park Brijuni kent veel bezienswaardigheden. Bezoek je Veliki Brijun met kinderen, dan is voor hen het safaripark het absolute hoogtepunt. Je spot er onder andere lama’s, zebra’s, struisvogels en olifanten. Boek je een georganiseerde dagexcursie naar Brioni, dan word je met een treintje door het safaripark gereden. Naast het safaripark kun je de dinosaurussporen bekijken, net als het Tito Museum, de dertiende-eeuwse St. Mary’s Basiliek en de indrukwekkende mediterrane tuin met meer dan 150 verschillende plantensoorten.

De boottocht naar de Brioni eilanden

Vroeger was het mogelijk om op eigen houtje koers te zetten naar Nationaal Park Brijuni. Tegenwoordig kan dat niet meer en kun je alleen gebruikmaken van speciale exursieboten. Je vertrekt vanuit het havenplaatsje Fažana naar Brioni. De overtocht duur vijftien tot twintig minuten. Je kunt je auto niet meenemen op de boot, deze parkeer je voor een paar kuna per uur in Fažana. De boten naar Brijuni varen het hele jaar door. In de hoogzomermaanden varen de veerboten meer dan tien keer op en neer. Buiten het zomerseizoen is dat minder vaak.

Tips voor je bezoek aan de Brijuni eilanden

Wil je in de zomermaanden een bezoek brengen aan Nationaal Park Brijuni, dan doe je er goed aan op tijd een overtocht te reserveren. Ditzelfde geldt voor het boeken van een excursie wanneer je dit zou willen. Wil je je hond meenemen, dan kun je op Veliki Brijun slechts bepaalde plekken betreden. Onder andere het safaripark is verboden voor honden. Neem ook vooral zwemkleding mee, zwemmen is namelijk op bepaalde plekken toegestaan. Roken en buiten de aangegeven paden wandelen is op Brioni ten strengste verboden.

Beleef de Brijuni eilanden op jouw manier

Verblijf jij deze zomer in een hotel, appartement, vakantiewoning of op een camping in Istrië? Vertrek dan vanuit Medulin, Poreč, Rovinj, Vrsar of Pula eens naar Brijuni. Je vakantie is zonder Brioni niet compleet. Het fijne is dat je het eiland op jouw manier kunt ontdekken. Je kunt een dagexcursieprogramma volgen of je eigen gang gaan. Kies je voor het laatste, dan bepaal je zelf of je dit te voet, per fiets of per elektrisch golfkarretje doet. En wil je langer op dit prachtige eiland blijven? Goed nieuws! Je kunt er ook overnachten.

Handige tips & blog

Porec Kroatie

De mooiste stadjes van Istrië in een notendop

We hebben al een aantal mooie dorpjes en stadjes in Istrië genoemd, die perfect zijn als verblijfplek wanneer je er op vakantie bent, of om ten minste te bezo...

Droomvakantie Istrië

Een droomvakantie in Istrië

Istrië is een prachtig schiereiland in Kroatië, en wordt door de Kroaten zelf ook wel Istra genoemd. Het is een populaire vakantiebestemming voor jong en oud...