Zoek & boek
De hoogtepunten van deze regio

Bezienswaardigheden in Istrië

  • Prachtige kustlijn
  • Historische charme
  • Natuurlijke schoonheid
  • Geschikt voor ieder type vakantie

De top 10 bezienswaardigheden in Istrië

Het in het noorden van Kroatië gelegen Istrië is een schatkist op het gebied van cultuur en natuur. Cultuursnuiven doe je tijdens een bezoek aan Romeinse overblijfselen in steden als Pula, vol bezienswaardigheden. Ook in Poreč zijn er bezienswaardigheden volop. Genieten van prachtige natuur doe je op onder andere de Brijuni eilanden. Op internet is een ‘Bezienswaardigheden van Istrië top 10’ zo gevonden en in werkelijkheid is de lijst aan must-sees nog veel langer. Romantische steden, prachtige stukken kust en indrukwekkende natuurgebieden: wij zetten de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Istrië op een rijtje.

Top 10 bezienswaardigheden Istrië
Waar wacht je nog op?

Boek direct je reis naar Istrië

Vakantiediscounter Bekijk prijs
Prijsvrij Bekijk prijs
De Jong Intra Bekijk prijs
anwb reizen
ANWB Reizen Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
Pula Istrië

1. Pula

De zuidelijkst gelegen en grootste stad van Istrië is al 3000 jaar en een historische plek waar de Romeinen hun sporen duidelijk hebben achtergelaten. Van alle in Pula aanwezige bezienswaardigheden is het Amfitheater het hoogtepunt. Deze arena werd in de eerste eeuw na Christus gebouwd voor gladiatorenwedstrijden en biedt plaats aan 20.000 toeschouwers. Ook de Tempel van Augustus op het centrale plein van de stad behoort in Pula tot de bezienswaardigheden die je niet mag missen. Dit centrale plein werd vroeger Forum genoemd en gold als dé ontmoetingsplek van de stad.

Hoogtepunt van Pula

2. Amfitheater

Het Amfitheater van Pula, gelegen in Kroatië, is een van de best bewaarde Romeinse amfitheaters ter wereld. Gebouwd in de 1e eeuw na Chr., bood het plaats aan meer dan 20.000 toeschouwers. Met zijn indrukwekkende architectuur en historische belang is het een symbool van de rijke geschiedenis van de regio. Het Amfitheater organiseert hedendaags diverse evenementen, waaronder concerten, films en gladiatorengevechten, waardoor bezoekers een glimp kunnen opvangen van het roemrijke verleden. Het blijft een fascinerende locatie die de grootsheid van het Romeinse Rijk belichaamt.

Amfitheater Pula
Baredine grot

3. Baredine grot

De Baredine grot in Istrië, Kroatië, is een natuurwonder vol stalactieten en stalagmieten, gevormd over duizenden jaren. Deze grot is een geologisch monument waar bezoekers vijf zalen en een tunnel kunnen verkennen. Binnenin ontdekt men een rijke ondergrondse fauna, waaronder de zeldzame olm of “mensvis”. De grot is een intrigerende plek voor zowel natuur- als avontuurliefhebbers en biedt inzicht in de geologische processen en de biodiversiteit van het karstlandschap. Baredine is een fascinerend onderdeel van Kroatië’s natuurlijke erfgoed.

4. Eufrasiusbasiliek

De Eufrasiusbasiliek, gelegen in het Istrische stadje Poreč, is een prachtig voorbeeld van vroeg-Byzantijnse kunst. Gebouwd in de 6e eeuw, staat het bekend om zijn weelderige mozaïeken en historische architectuur. De basiliek maakt deel uit van een complex dat ook een atrium, doopkapel en klokkentoren omvat. In 1997 werd het complex opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een belangrijk christelijk monument en een getuige van de rijke geschiedenis en culturele diversiteit van de regio, die bezoekers uit de hele wereld trekt.

Eufrasiusbasiliek
Het Rode Eiland

5. Het Rode Eiland

Het Rode Eiland, nabij Rovinj in Istrië, is eigenlijk een groep van twee eilanden: Sveti Andrija en Maškin. Het staat bekend om zijn weelderige vegetatie, kristalheldere wateren en rijke historie. Het eiland biedt een mix van natuurlijke schoonheid en architecturale wonderen, zoals de ruïnes van een Benedictijns klooster. Bezoekers kunnen genieten van serene wandelingen, zwemmen in de Adriatische Zee en culinaire hoogstandjes proeven in lokale restaurants. Het Rode Eiland is een idyllische ontsnapping en biedt een unieke mix van natuur, cultuur en gastronomie.

6. Nationaal Park Brijuni

Het Nationaal Park Brijuni, gelegen voor de kust van Istrië, Kroatië, bestaat uit 14 betoverende eilanden en eilandjes, die bekendstaan om hun natuurlijke schoonheid en biodiversiteit. Hier vinden bezoekers een unieke combinatie van flora en fauna, archeologische sites en musea. De eilanden herbergen overblijfselen uit de Romeinse en Byzantijnse tijd, waaronder een paleis en een fort. De voormalige Joegoslavische leider Tito had hier zijn zomerverblijf. Bezoekers kunnen de eilanden verkennen via georganiseerde tours, genieten van de rust en de rijke geschiedenis en natuur van Brijuni ontdekken.

Nationaal Park Brijuni
Augustus Tempel

7. Tempel van Augustus

De Tempel van Augustus, gelegen in Pula, is een indrukwekkend Romeins monument, opgedragen aan de eerste Romeinse keizer, Augustus. Deze tempel, gebouwd tussen 2 v.Chr. en 14 n.Chr., is een prachtig voorbeeld van Romeinse architectuur met zijn Corinthiaanse zuilen en rijke decoraties. Ooit diende het als een mausoleum tijdens de middeleeuwen en als graanschuur in latere perioden. Nu herbergt het een collectie Romeinse sculpturen en is het een belangrijke toeristische trekpleister en een symbool van Pula’s rijke historische erfgoed.

8. Poreč

Poreč, gelegen aan de westkust van Istrië, is een charmante stad met een rijke historie die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het staat vooral bekend om de Eufrasiusbasiliek, een UNESCO Werelderfgoed site, beroemd om zijn prachtige 6e-eeuwse mozaïeken. De stad biedt een harmonieuze mix van historische architectuur, schilderachtige natuur en gastvrije cultuur. De geplaveide straten bruisen van levendige cafés, winkels en restaurants die lokale delicatessen serveren. Langs de kust vinden bezoekers helderblauwe wateren en zonovergoten stranden, waardoor Poreč een ideale bestemming is voor zowel cultuur- als zonliefhebbers.

Poreč
Motovun

9. Motovun

Motovun is een schilderachtig middeleeuws dorpje in Istrië, dat trots uitkijkt over de Mirnavallei vanaf een heuveltop omringd door wouden rijk aan truffels. De oude stadsmuren en smalle straatjes herbergen een rijke geschiedenis en een ontspannen sfeer. Bekend om zijn jaarlijkse filmfestival, trekt Motovun liefhebbers van cultuur en gastronomie. Lokale gerechten, voornamelijk met truffels, kunnen geproefd worden in de charmante lokale tavernes. Motovun biedt een unieke mix van middeleeuwse charme, adembenemende uitzichten en culinaire hoogstandjes.

10. Limski Kanaal

Het Limski Kanaal, gelegen in Istrië, Kroatië, is een prachtige inham die lijkt op een fjord en is omgeven door weelderige groene heuvels. Dit kanaal, rijk aan mariene leven, is beroemd om zijn oester- en mosselkwekerijen. Bezoekers kunnen genieten van verse zeevruchten in de nabijgelegen restaurants en de natuurlijke schoonheid van het gebied verkennen. Het kanaal biedt een serene en pittoreske omgeving voor natuurliefhebbers en is een uitstekende locatie voor mensen die de diversiteit en de smaken van de Istrische regio willen ontdekken.

Limski Kanaal
Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Istrië?

Luka helpt je verder

Op zoek naar assistentie bij het selecteren van de perfecte accommodatie of het boeken van vliegtickets? Wil je meer inzicht krijgen in het verkennen van Istrië met de auto en ontdekken van lokale verborgen schatten? Of ben je simpelweg nieuwsgierig naar de ideale maanden voor een bezoek aan dit prachtige schiereiland? Wij staan voor je klaar!

Istrie Luka
Luka Istrië expert
  • Prachtige kustlijn
  • Historische charme
  • Natuurlijke schoonheid
  • Geschikt voor ieder type vakantie

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Istrië voor je…